Ethereum koers - cryptocurrency overzicht - bitcademy - mining - wat is blockchain

Ethereum (ETH) - Een compleet overzicht

Wat is Ethereum?

Ethereum (ETH) is een platform voor blockchain applicaties. Het platform is ontwikkeld door de toen 19 jarige Vitalik Buterin. Op dit moment wordt Ethereum voornamelijk gebruikt voor het uitgeven van tokens via ICO’s

Steeds meer mensen tonen interesse in Ethereum. Naar verwachting zal het platform in de komende jaren nog veel populairder worden.

Binnen het Ethereum platform is er een cryptocoin genaamd Ether, die gebruikt wordt om de applicaties op de Ethereum blockchain aan te drijven. Ether is de op een na meest waardevolle cryptocurrency, met op moment van schrijven een totale marktkapitalisatie van meer dan 60 miljard dollar. 

Ethereum koers

Ga direct naar:

De oprichter van Ethereum

Ethereum is in 2013 opgericht door een 19 jarige rus genaamd Vatilik Buterin. Buterin begon ooit zijn crypto-carrière als schrijver voor Bitcoin Magazine. De eigenaar bood Buterin vijf bitcoin (t.w.v. ongeveer $3,50) om artikelen te schrijven voor zijn blog. Later, in 2011, werd Buterin mede-eigenaar van Bitcoin Magazine.

Vitalik Buterin (Oprichter van Ethereum)​

Het verschil tussen Ethereum en Bitcoin

Het verschil tussen Ethereum en Bitcoin - Bitcademy

Bitcoin gebruikt een wereldwijd netwerk van computers die een gezamenlijk grootboek bijhouden. Dit grootboek wordt de blockchain genoemd. Simpel gezegd houdt de blockchain van Bitcoin precies bij hoeveel bitcoins iedereen bezit, zodat er geen derde partij nodig is om alle transacties te verifiëren. 

Blockchain technologie heeft echter veel meer potentie. Het biedt namelijk de mogelijkheid om elke vorm van waarde bij te houden en uit te wisselen, zonder dat hier een tussenpersoon aan te pas hoeft te komen. Waar de Bitcoin blockchain gebruikt kan worden voor het uitvoeren van transacties met bitcoins, kan Ethereum worden toegepast voor het uitwisselen van niet alleen geld, maar ook content, eigendom, of iets anders van waarde. Een revolutionair concept, omdat het eerst totaal ondenkbaar was dat zoiets mogelijk zou zijn zonder tussenkomst van een derde partij. Toen Buterin zijn White paper uitbracht, werd het dan ook ontvangen met veel enthousiasme van programmeurs en andere mensen die toen al actief waren binnen de crypto-community.

Net als Bitcoin, heeft Ethereum geen centrale organisatie die de boel controleert. Ethereum heeft daarentegen wel een stichting, genaamd The Ethereum Foundation, met Vitalik Buterin als leider. Dit is een belangrijk verschil met Bitcoin, wiens schepper altijd anoniem is gebleven.

Ethereum smart contracts

Een belangrijke eigenschap van het Ethereum platform zijn smart contracts. Smart contracts kunnen worden gezien als digitale overeenkomsten die automatisch uitgevoerd worden door middel van ‘real world’ data. Een simpele manier om dit te begrijpen is om ze te zien als een “als/dan-functie”. ALS conditie A zich voordoet, DAN wordt functie B uitgevoerd.

Een bestaand voorbeeld van een smart contract is een project dat gerund wordt door een Frans verzekeringsbedrijf genaamd AXA. AXA biedt vliegverzekeringen aan die uitbetaald worden als de vlucht van de polishouder meer dan twee uur is vertraagd. Momenteel heeft AXA een proefproject lopen dat de verzekeringen uitbetaald via smart contracts op de Ethereum blockchain. 

Het slimme contract werkt dus met de bovengenoemde “als/dan-functie”: ALS de vlucht meer dan twee uur is vertraagd, DAN wordt de polishouder betaald. Omdat het slimme contract verbonden is met een database die de vluchttijden bijhoudt, kan de functie automatisch uitgevoerd worden en worden betaald via de Ethereum blockchain. Dit bespaard een hoop tijd voor AXA, maar ook voor de polishouder. Dit is slecht één voorbeeld van de vele opties die smart contracts bieden.

Ethereum vs. Ether

Zoals eerder al werd aangegeven, is Ethereum een platform waar blockchain applicaties op gebouwd kunnen worden d.m.v. van smart contracts. Ether is de cryptocoin die het Ethereum netwerk aandrijft.

Ether functioneert meer als een ‘digitale grondstof’ dan een digitale valuta. Net als dat je benzine nodig hebt om je auto aan te drijven, heb je Ether nodig om applicaties te laten runnen op de Ethereum blockchain. In het bovengenoemde voorbeeld van AXA, moet de polishouder Ether aanschaffen om de verzekering af te sluiten en het smart contract in werking te zetten.

Hetzelfde vraag/aanbod-principe dat geldt bij grondstoffen als olie en gas, geldt ook bij Ether. Olie is waardevol omdat het in het dagelijks leven veel wordt gebruikt – het verwarmt huizen en het drijft onze motoren aan. Hoe meer mensen en ondernemingen vertrouwen in de op Ethereum gebaseerde applicaties, hoe groter de vraag naar Ether zal zijn, waardoor de waarde van de coin zal oplopen. Omdat Ether waardevol, verwisselbaar en verhandelbaar is, beginnen ook steeds meer ondernemingen Ether als betaalmiddel te accepteren.

Wat zijn dApps?

Decentralized applications (dApps)

De applicaties die smart contracts laten lopen op de Ethereum blockchain worden “dApps”, of decentralized applications genoemd. Net als dat elke programmeur een applicatie kan bouwen op Apple’s besturingssysteem (IOS), kan elke programmeur een applicatie bouwen op de Ethereum blockchain. De eindgebruiker zal waarschijnlijk geen verschil merken tussen een smartphone app en een dApp. Het is de onderliggende blockchain infrastructuur die dApps anders maakt.

Omdat dApps op een blockchain werken, kunnen ze gebruikt worden om waarde uit te wisselen via een peer-to-peer netwerk. Het project van AXA bijvoorbeeld, werkt gewoon als een normale applicatie. De polishouder hoeft niet zelf een smart contract te coderen. 

Het gebruik maken van dApps biedt ook nog extra veiligheid. Omdat de transacties worden verspreidt en versleuteld op de Ethereum blockchain, is er geen centrale plek waar hackers toegang kunnen krijgen tot alle uitbetaalde polis-transacties van AXA. Uiteraard geldt dit voor alle dApps en niet enkel voor AXA.

Ethereum tokens (ERC-20)

Nog een onderwerp dat de moeite waard is om te behandelen zijn Ethereum tokens. Om te begrijpen hoe tokens werken, is het wellicht handig om eerst het grootste verschil tussen coins en tokens te noemen: een cryptocoin heeft een eigen blockchain en een token niet. Ether heeft een eigen blockchain (de Ethereum blockchain) en is daarom dus ook een cryptocoin en zeker geen token. 

Het is mogelijk voor de dApps die op de Ethereum blockchain zijn gebouwd om een eigen cryptocurrency te creëren. Omdat deze dApps geen eigen blockchain hebben, maar gebruik maken van de Ethereum blockchain, worden deze cryptocurrencies geen coins maar tokens genoemd. Om zo’n dApp te kunnen gebruiken moet de klant in de meeste gevallen de token van de dApp kopen.

Ethereum tokens - glijbaan - BitcademyEen goede manier om dit te visualiseren is aan de hand van een waterpark. Om het waterpark binnen te komen moet je geld betalen, in ruil hiervoor krijg je een bandje. Het bandje geeft je toestemming om in het park zelf in de glijbanen te kunnen. Met sommige dApps is de token het bandje en de gebruiker moet het dus kopen om de dApp te kunnen gebruiken. 

Een voorbeeld hiervan is een dApp genaamd Golem. Golem laat mensen hun overmaat aan computerkracht verhuren aan mensen die het nodig hebben – een soort computerversie van Airbnb. Als je bijvoorbeeld een grafisch designer bent die iets wilt ontwerpen op een zwaar programma, kan je GNT (de token van Golem) kopen en daarmee toegang krijgen tot Golems netwerk om je ontwerp te maken. Je betaald de mensen van wie je de computerkracht hebt gehuurd met de Golem tokens.

De beste Ethereum wallets

Ethereum wallets - de beste ethereum wallets voor Nederland - BitcademyOmdat Ethereum een populaire cryptovaluta is, zijn er ook veel verschillende opties voor het opbergen van je Ether. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke cryptowallet het beste voor je is. Hier is een lijst van de beste Ethereum wallets:

Ledger nano s - Hardware wallet - Wallet kopen - Cryptocurrency walletsAls het gaat over goede cryptowallets kan de Ledger Nano S natuurlijk niet uitblijven. Omdat de Ledger Nano S een hardware wallet is, worden je Ethers of Ethereum tokens offline opgeslagen. Het apparaat kan je vervolgens overal mee naar toe nemen, of veilig opbergen. Als je je Ether weer wilt uitgeven, dan koppel je simpelweg de Ledger Nano S aan een laptop of een ander apparaat. Omdat je Ether offline staat, kunnen hackers er niet zomaar bijkomen en zo staan je cryptomunten dus super veilig.

De Ledger Nano S is een zogenaamde ‘multi-currency wallet’, wat inhoudt dat er verschillende cryptovaluta op de wallet opgeslagen kunnen worden. 

BEKIJK DE LEDGER NANO S

Trezor - Hardware wallet - Wallet kopenNet als de Ledger Nano S is de Trezor een hardware wallet. Je cryptocoins staan dus offline, buiten het bereik van hackers. Je kan alleen toegang krijgen tot je Ether op de Trezor zelf met het invoeren van een wachtwoord. Oftewel, een zeer veilige manier voor het opbergen van je Ether.

Aanvankelijk ondersteunde Trezor alleen Bitcoin, maar met de MyEtherWallet web interface kan de wallet nu ook gebruikt worden voor Ether en alle Ethereum tokens (ERC20). De cryptocurrency kan je weer uitgeven door je Trezor wallet te koppelen aan je laptop of een ander device.

BEKIJK DE TREZOR WALLET

Exodus is de eerste desktop wallet die meerdere cryptocurrencies ondersteund, oftewel, de eerste multi-currency wallet. De Exodus wallet staat onder andere bekend om een zeer gebruiksvriendelijke user interface. Daarnaast is het ook de eerste desktop wallet met ‘Shapeshift’. Dit is een optie om binnen je wallet je cryptocoins om te wisselen voor andere cryptocoins die de wallet ondersteund.

Exodus ondersteund momenteel 11 verschillende cryptocoins, waaronder Ether. Daarnaast ondersteund Exodus ook verschillende Ethereum tokens.
Exodus wordt ondersteund door Mac, Linux en Windows.

DOWNLOAD DE EXODUS WALLET

MetaMask logo - Ethereum walletMetaMask is een zeer populaire Ethereum wallet. Het kan gezien worden als een soort browser die je toegang geeft tot het Ethereum netwerk. Je installeert MetaMask als een existentie in je internetbrowser. Je kan met MetaMask niet alleen Ether of Ethereum tokens opslaan en verzenden, maar ook toegang krijgen tot dApps op het Ethereum netwerk. Een voorbeeld hiervan is de exchange EtherDelta. Met MetaMask krijg je direct toegang tot EtherDelta en kun je gelijk cryptocurrency verhandelen.

MetaMask kan gratis geïnstalleerd worden op Firefox en Google Chrome extensies en ondersteund alle Ethereum tokens.

DOWNLOAD DE METAMASK WALLET

Ondanks dat MyEtherWallet wordt gezien als een online wallet, functioneert MyEtherWallet anders dan de traditionele online wallets. Met MyEtherWallet heb jij namelijk eigenschap over de private key(s), in tegenstelling tot andere online wallets, waar de organisatie de private key(s) voor jou beheert.

MyEtherWallet heeft een ingebouwde BTC naar ETH (en vice versa) swap-functie. Ook kan je MyEtherWallet connecten met verschillende hardware wallets, zoals de Ledger Nano S en Trezor. MyEtherWallet ondersteund Ether en alle Ethereum tokens.

MAAK EEN NIEUWE MYETHERWALLET AAN

Coinbase is een online wallet en crypto-exchange waar cryptovaluta, waaronder Ether, verhandeld kunnen worden. Het is een gemakkelijke manier om je cryptovaluta op te slaan, voornamelijk als je je cryptovaluta ook hebt gekocht op Coinbase. Een nadeel van dit soort online wallets is dat je cryptocurrency ”gevoelig” is voor hackers. Omdat op exchanges een hele hoop cryptomunten online staan opgeslagen is dit een populair target voor hackers geworden. Nou is het wel zo dat Coinbase een vooraanstaande wallet-provider is en het waarschijnlijk niet zomaar gehackt zal worden. Wees wel altijd voorzichtig met online wallets. 

MAAK EEN COINBASE ACCOUNT AAN

De beste Ethereum exchanges voor Nederland

Ook als het gaat om exchanges is er voor Ethereum veel keuze. Momenteel kan Ethereum verhandeld worden op meer dan 90 verschillende exchanges. Niet elke exchange is echter even betrouwbaar, of te gebruiken in Nederland. Hieronder zie je een overzicht van de beste Ethereum exchanges voor Nederland:

Binance exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Binance heeft een uitgebreid aanbod aan cryptocoins. Naast Ether kunnen er op Binance ook een groot aantal Ethereum tokens verhandeld worden. Een voordeel van Binance is dat er veel Ether-markten zijn. Dit houdt in de Ether direct verhandeld kan worden met een groot aantal andere cryptocurrencies. Op Binance kan Ether ook gekocht worden met Fiatvaluta.

GA NAAR BINANCE.COM

Coinbase exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijkenCoinbase is een populaire optie voor het kopen en verkopen van Ether. Je kan op Coinbase Ether kopen met zowel Fiatvaluta als met cryptocurrency. Coinbase is erop gericht om het kopen van cryptocurrency gebruiksvriendelijk te maken en dat is ook te zien in het design van de website/app en het aankoopproces van je Ether (of andere coins). 

Coinbase is goed te gebruiken in Nederland.

GA NAAR COINBASE.COM

Litebit exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

LiteBit is in Nederland een populaire optie voor het kopen van Ether. De voornaamste reden hiervoor is dat er bij LiteBit betaald kan worden met cryptocurrency overzicht - cryptocoins kopen met ideal - ideal logoiDEAL. Dit maakt het kopen van je Ether makkelijk en snel. LiteBit is niet de goedkoopste exchange, maar verder is het een zeer goede optie.

GA NAAR LITEBIT.EU

Bitpanda exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Bitpanda is een Duitse exchange waar onder andere Ether gekocht en verkocht kan worden. Net als Coinbase is Bitpanda zeer gebruiksvriendelijk en makkelijk voor beginners. Daarnaast is Bitpanda ook goedkoper dan veel andere exchanges. Vooral voor Europeanen is Bitpanda aan te raden omdat cryptocoins gemakkelijk met euro’s gekocht kunnen worden.

GA NAAR BITPANDA.COM

Bitfinex exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Bitfinex is momenteel de grootste exchange voor het kopen van Ether. Het handelsplatform heeft naast Ether ook een groot aantal Ethereum tokens. Een voordeel van Bitfinex is dat Ether ook gekocht kan worden met Fiatvaluta zoals de euro. Daarnaast kan Ether ook verhandeld worden voor veel andere cryptocurrencies. De exchange is vooral erg groot in Azië, maar ook in Nederland kan er op Bitfinex Ether gekocht worden.

GA NAAR BITFINEX.COM

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

Ethereum (ETH)
4.5/5 (90%) 6 Stemmen