EOS logo

EOS - Een compleet overzicht

Wat is EOS?

EOS is de cryptocurrency die centraal staat bij de EOSIO software. EOSIO is software die een blockchain-architectuur introduceert die is ontworpen om verticaal en horizontaal schalen van gedecentraliseerde applicaties mogelijk te maken. De software biedt accounts, authenticatie, databases, asynchrone communicatie en de planning van applicaties over meerdere CPU-kernen en/of clusters. 

De resulterende technologie is een blockchain-architectuur die het potentieel heeft om te schalen naar miljoenen transacties per seconde, zonder dat de gebruiker kosten hoeft te betalen. EOS maakt het mogelijk om snel en eenvoudig gedecentraliseerde applicaties te implementeren.

EOS koers

Ga direct naar:

EOS is zonder twijfel een van de meest besproken blockchain projecten van het moment, mede doordat het kort geleden zijn hoofdnetwerk (mainnet) heeft gelanceerd. Een andere reden waarom de cryptocurrency zoveel wordt besproken, is omdat het lijkt te doelen om een betere versie van Ethereum te worden. Gezien de populariteit van Ethereum is dit een zeer ambitieus doel.

Op 26 juni ’17 startte EOS zijn Innitial Coin Offering (ICO) en op 1 juni ’18 eindigde de ICO pas. Met een duur van 350 dagen, is dit de langste ICO aller tijden! Daarnaast is EOS, met een opbrengst van meer dan $4,1 miljard, de grootste ICO’s ooit.

Het bedrijf achter de software van de cryptocoin is Block.One. De onderneming heeft een zeer ervaren team, waaronder de CTO Daniel Larimer, wie ook de co-founder is van de blockchain projecten BitShares en Steem. Beide projecten zijn al vele honderden miljoenen, zo niet miljarden waard.

Ondanks dat het mainnet officieel is gelanceerd, is het nog niet mogelijk om de werking van het platform te ervaren. EOS meent echter het volgende te realiseren:
Het bedrijf heeft een gedecentraliseerde blokchain gebouwd dat transacties snel en gratis kan verwerken. Daarnaast zal het mogelijk zijn om smart contracts op de EOS blockchain te programmeren, wat het voor ontwikkelaars mogelijk maakt om dApps te bouwen.
Wat de cryptocurrency beter maakt dan vergelijkbare projecten, is dat het platform werkt als een besturingssysteem, wat het bouwen en gebruiken van dApps een stuk gemakkelijker maakt.

dApps en EOS

Wat zijn dApps?

Wat zijn dApps? Voordat we hierin kunnen duiken is het van belang om te behandelen wat smart contracts zijn. Smart contracts kunnen worden gezien als een soort geautomatiseerd als/dan-principe. ALS conditie A zich voordoet, DAN wordt functie B uitgevoerd.

Stel je voor dat je een huis wilt verkopen. Normaal gesproken zou je naar een makelaar gaan en vervolgens zou de makelaar het huis voor jouw verkopen. De makelaar verdient hier vervolgens een commissie mee.

Als je jouw huis zou verkopen door middel van een smart contract, zou de makelaar niet nodig zijn. In het smart contract zou de volgende als/dan-functie gezet worden: ALS iemand bedrag X naar mij overmaakt, DAN krijgt hij eigenschap over het huis. Het smart contract dient dus als de derde partij, alleen betaal je hiervoor geen commissie. Omdat de transactie eerst wordt geverifieerd en vervolgens wordt opgeslagen in een publieke blockchain, is fraude vrijwel onmogelijk.

dApps, kort voor decentralized applications, zijn de applicaties die de smart contracts laten lopen op de blockchain. Programmeurs kunnen dus applicaties bouwen die werken met smart contracts. De eindgebruiker zal waarschijnlijk niet doorhebben dat de applicatie werkt op een blockchain, of dat is tenminste de bedoeling. EOS doelt erop om programmeur dApps te laten ontwikkelen met veel voorkomende functies zoals login/wachtwoord, gebruikersinterfaces, backend management etc.

Het grote schaalbaarheidsprobleem

Een van de grootste problemen waar blockchain projecten mee te maken hebben is schaalbaarheid. Visa verwerkt bijvoorbeeld gemiddeld 4.000 transacties per seconde is in staat 24.000 transacties per seconde aan te kunnen. Als je dit vergelijkt met Bitcoin Cash (dat mede is opgericht om het schaalbaarheidsprobleem van Bitcoin op te lossen), die 61 transacties per seconde kan verwerken, kun je wel stellen dat schaalbaarheid inderdaad een probleem is. De reden waarom de blockchain projecten niet zo veel transacties kunnen verwerken, is omdat alle nodes uit het netwerk eerst tot consensus moeten komen voordat transacties toegevoegd kunnen worden aan de blockchain. EOS beweert dit probleem te kunnen oplossen met een nieuw consensusmodel genaamd Delegated-Proof-of-Stake (DPOS). Voordat we het hierover gaan hebben is het van belang om het verschil tussen Proof-of-Work en Proof-of-Stake uit te leggen.

Schaalbaarheid

Proof-of-Work vs. Proof-of-Stake

Proof-of-Work is een consensusmechanisme dat onder andere wordt gebruikt door Bitcoin. PoW heeft de volgende stappen:

  • Miners proberen extreem moeilijke cryptografische puzzels op te lossen om zo een nieuw block te “minen” en toe te kunnen voegen aan de blockchain. Het oplossen van de puzzel is een competitie. De miner die de puzzel als eerste oplost, mag het volgende block toevoegen aan de blockchain en krijgt hiervoor een beloning.
  • Wanneer een miner de oplossing voor de puzzel heeft gevonden, presenteert hij deze aan het netwerk. De andere miners en nodes controleren vervolgens of de oplossing klopt. Het controleren van de oplossing is extreem simpel, in tegenstelling van het vinden van de oplossing, wat extreem moeilijk is.

Het vinden van de oplossing voor de puzzel vergt tevens een enorme hoeveelheid energie en computerkracht, wat PoW belastend voor het milieu maakt.

Een oplossing die hiervoor is gevonden is Proof-of-Stake. Bij PoS worden de miners vervangen voor ‘validators’ Dit proces werkt als volgt:

  • De validators bergen een deel van hun coins op als een aandeel
  • Op die manier krijgen ze de bevoegdheid om blocks met transacties te valideren. Dit wordt als volgt gedaan: wanneer er een block wordt gevonden die toegevoegd kan worden aan de blockchain, kunnen validators hem valideren door hun aandeel er op in te zetten.
  • Als de block wordt toegevoegd aan de blockchain krijgen de validators een beloning voor het inzetten op het juiste block.

Delegated-Proof-of-Stake (DPoS)

Bij de Delegated-Proof-of-Stake methode wordt er gewerkt met zogenaamde blockproducers. Wanneer je jouw coins hebt opgeborgen als aandeel, mag jij stemmen wie jij wilt zien als blockproducer, of kan er op jouw gestemd worden om blockproducer te worden. Hoe zwaar jouw stem meetelt hangt af van hoe hoog jouw aandeel is. Hoe groter je aandeel, hoe groter je inbreng. Het stemproces is constant. Een verkozen blockproducer kan dus elk moment van zijn plek gestoten worden door een blockproducer die meer stemmen heeft.

Bij EOS worden 21 blockproducers gekozen. De top 20 worden automatisch gekozen en de 21ste wordt gekozen aan de hand van het aantal stemmen dat hij heeft behaald. Deze blockproducers mogen vervolgens transacties valideren en block toevoegen aan de blockchain. Hiervoor ontvangen ze beloningen. Wanneer een blockproducer niet meewerkt, wordt er een back-up blockproducer aangesteld.

Naast het stemmen op blockproducers, stemmen gebruikers ook op ‘delegates’. Dit zijn vertrouwde partijen die verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van het netwerk. De delegates overzien het bestuur en de prestatie van het totale blockchain protocol, maar ze spelen geen rol in het valideren van transacties en toevoegen van blocks aan de blockchain.

Transacties en transactiekosten op de EOS blockchain

Transacties en transactiekosten van EOSDoordat de cryptomunt gebruik maakt van DPoS kan er elke 3 seconde een nieuw block worden toegevoegd aan de blockchain. Als je dit vergelijkt met de 10 minuten blocktijd van Bitcoin is dit een enorme verbetering! Het bedrijf beweert dan ook miljoenen transacties per seconde te kunnen verwerken! Als dit echt zo blijkt te zijn is het schaalbaarheidsprobleem absoluut opgelost.

Een ander voordeel van werken met het DPoS principe is dat het netwerk geen transactiekosten rekent. In proportie tot jouw aandeel, mag je gebruik maken van het platform, in plaats van het betalen voor elke transactie. Als je dus 1% aandeel hebt in EOS coins, ben je 1% eigenaar van het netwerk, wat jouw dus recht geeft om 1% van je computing kracht te gebruiken om transacties uit te voeren. Vandaar: geen transacties kosten!

Het verschil tussen EOS en Ethereum

EOS vs. Ethereum - het verschil tussen EOS en Ethereum Zoals eerder in het artikel al in aangegeven heeft EOS veel gelijkenissen met Ethereum. Er wordt zelfs vaak gesteld dat EOS een verbeterde versie is van Ethereum. EOS wordt dan ook wel eens voor de grap een acroniem genoemd voor “Ethereum on Steriods”.

EOS en Ethereum zijn vergelijkbaar in het opzicht dat het beide platformen zijn waar programmeurs dApps op kunnen ontwikkelen. Beide platformen werken met smart contracts en de mogelijkheid om een eigen token te creëren. Waar EOS zich in onderscheidt is dat het erop doelt een stuk gebruikersvriendelijk te worden, dit doen zij met allerlei ingebouwde features om zo het ontwerpen van applicaties makkelijker te maken. Ethereum doet dit opzettelijk niet, om zo een overvloed aan applicaties te voorkomen en volledig neutraal te blijven.

Een ander verschil is het consensus mechanisme en bestuur van beide cryptocurrencies. Ethereum maakt gebruik van een Proof-of-Work mechanisme. Dit maakt gelijk de schaalbaarheid van Ethereum een probleem. Door te werken met PoW kan Ethereum momenteel maar 17 transacties per seconde verwerken. Een groot verschil met de gemeende miljoenen transacties per seconde van EOS. Ethereum heeft echter wel al aangegeven binnenkort te willen gaan switchen naar een hybride PoW/PoS systeem.

Tot slot verschillen de platformen ook in de economische modellen. Zoals eerder al is aangegeven rekent EOS geen transactie fees, omdat het werkt met een eigendomsmodel. Ethereum werkt daarentegen met een huurmodel. Je huurt computing kracht van het netwerk door transactie fees te betalen voor elke transactie.

De beste EOS wallets

Omdat het mainnet van EOS op het moment van schrijven net is gelanceerd, zijn er nog veel onduidelijkheden. Zoals in het begin van het artikel al is aangegeven heeft de ICO van de cryptocurrency in kwestie bijna een jaar geduurd. Tijdens de ICO was EOS een ERC20 token, wat inhoudt dat EOS een token was die gecreëerd was op het netwerk van Ethereum. EOS heeft echter aangegeven dat tijdens de release van het mainnet de ERC20 token omgezet zal worden in een cryptocoin die op hun eigen netwerk ‘runt’.
Vlak voor de release van het mainnet is er dan ook een zogenaamde snapshot van het grootboek genomen. Iedereen die op dat moment de EOS token bezat, krijgt een gelijk deel van de nieuwe EOS coin daarvoor terug.

Wat heeft dit te maken met cryptowallets? De huidige EOS wallets ondersteunen namelijk de ERC20 token. Wanneer de token wordt omgezet in een nieuwe coin betekent dit nog niet dat de wallets de coin gelijk ondersteunen. Hier gaat voor de wallet-aanbieders een vrij complex en technisch proces aan vooraf. Er zijn al verschillende wallets die hebben aangegeven de nieuwe EOS coin te gaan ondersteunen in hun wallet zodra de mainnet release compleet is, maar dit gaat dus niet zomaar. Tot die tijd zijn er dus geen EOS wallets beschikbaar.

Voor nu kun je het best je EOS munten bewaren in een exchange wallet zoals Binance of Bitvavo.

De beste EOS exchanges voor Nederland

Er zijn veel verschillende plekken waar je EOS kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste EOS exchanges voor Nederland:

Binance exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Binance heeft een uitgebreid aanbod aan cryptocoins, waaronder EOS. Op Binance kan EOS ook gekocht worden met fiatvaluta. Omdat Binance een groot handelsvolume heeft, kan EOS bijna altijd voor een goede prijs gekocht/verkocht worden.

GA NAAR BINANCE.COM

OKEx exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

OKEx is een van de grotere exchanges en een uitstekende plek voor het kopen en verkopen van EOS. De exchange telt meer dan 160 verschillende cryptocurrencies. Momenteel heeft OKEx het grootste handelsvolume in EOS van alle exchanges. Een groot voordeel van OKEx is dat ze relatief lage handelskosten verrekenen van slechts 0,02%.

GA NAAR OKEX.COM

Huobi exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken


Huobi is een van de grotere exchanges en een uitstekende plek voor het kopen en verkopen van EOS. Een groot voordeel van Huobi is dat ze vrij goedkoop zijn. De handelskosten bedragen slechts 0,2%. OKEx is daarentegen nog wat goedkoper met 0,15%.

GA NAAR HUOBI.PRO

Bitfinex exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Bitfinex heeft momenteel een van de grootste handelsvolumes in EOS. Dit is ook niet gek, want Bitfinex is een populaire exchange. De exchange is voornamelijk groot in Azië, maar ook zeer goed te gebruiken in Nederland. Op Bitfinex kan EOS gekocht worden door middel van bankoverschrijvingen of met andere cryptovaluta.

GA NAAR BITFINEX.COM

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

EOS (EOS)
4/5 (80%) 1 Stemmen