Bitcoin koers - cryptocurrency overzicht - wat is blockchain

Bitcoin (BTC) - Een compleet overzicht

Wat is Bitcoin?

Bitcoin (BTC) is een nieuw soort geld. Het is decentraal, vrijwillig, transparant en veilig. Simpel gezegd zijn bitcoins digitale munten waarmee je goederen en diensten kunt kopen, net zoals je de euro of de dollar gebruikt.

Bitcoin is ook het eerste voorbeeld van wat we tegenwoordig cryptocurrency noemen. De schepper van Bitcoin wordt Satoshi Nakamoto genoemd. Hij, zij of misschien zelfs de groep, is tot op de dag van vandaag nog altijd anoniem gebleven. De naam is dus eerder een pseudoniem dan een echt persoon. Er zijn verschillende mensen geweest die beweren Satoshi Nakamoto te zijn, maar niemand kan het bevestigen. Naar alle waarschijnlijkheid zal het voor altijd een mysterie blijven wie de eerste cryptomunt heeft gecreëerd.

In dit artikel lees je over de eigenschappen van bitcoin en zie je een overzicht van de beste wallets voor het ontvangen, opslaan en verzenden van je bitcoins. Ook geven we je een overzicht van de beste bitcoin exchanges.

Bitcoin koers

Ga direct naar:

Het systeem van Bitcoin

Bitcoin kan worden gebruikt om betalingen te verzenden en te ontvangen, zonder dat er een tussenpersoon (zoals een bank) aan te pas hoeft te komen. De digitale munten worden elektronisch gemaakt en bewaard. Er is dus ook geen cash variant van Bitcoin. Alles werkt via het digitale netwerk, beter bekend als de blockchain. Simpel gezegd is de blockchain van Bitcoin een grootboek met alle transacties die op het netwerk plaats hebben gevonden. Iedereen kan een kijkje nemen in de blockchain. Er zijn geen geheimen. 

Korte video over Bitcoin (Engelstalig)

Waarom Bitcoin anders is dan traditionele valuta (zoals de Euro)

Euro vs. BitcoinBitcoin kan net als traditionele valuta worden gebruikt om goederen en diensten mee te betalen, als beide partijen daarmee in overeenstemming zijn. In veel opzichten heeft Bitcoin dus dezelfde functie als bijvoorbeeld de euro, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen die Bitcoin zo speciaal maken ten opzichte van traditionele valuta. Hier lees je wat Bitcoin onderscheid van de Euro, de Dollar, de Engelse Pond etc.

Decentralisatie

Het belangrijkste kenmerk van Bitcoin is dat het gedecentraliseerd is. Geen enkele instelling bestuurt het bitcoin netwerk. Het wordt onderhouden door een groep vrijwillige programmeurs en wordt beheerd door een open netwerk van toegewijde computers die zijn verspreid over de hele wereld. Dit trekt individuen en groepen aan die zich niet op hun gemak voelen met de controle die banken of overheidsinstellingen hebben over hun geld.

Bitcoin lost het “double spending problem” van elektronische valuta (waarin digitale activa gemakkelijk kunnen worden gekopieerd en hergebruikt) op via een ingenieuze combinatie van cryptografie en economische prikkels. In elektronische fiatvaluta’s wordt deze functie vervuld door banken, wat hen controle geeft over het traditionele systeem. Met bitcoin wordt de integriteit van de transacties onderhouden door een gedistribueerd en open netwerk, eigendom van niemand.

Beperkte voorraad (deflationair)

Fiatvaluta’s (dollars, euro’s, ponden, enz.) Hebben een onbeperkte voorraad – centrale banken kunnen zoveel maken als ze willen, en kunnen proberen de waarde van een valuta te manipuleren ten opzichte van anderen. Houders van de valuta (en vooral burgers met weinig alternatief) dragen de kosten.

Met bitcoin daarentegen wordt het aanbod strak geregeld door het onderliggende algoritme. Een klein aantal nieuwe bitcoins druppelen elke 10 minuten uit, en zullen dit blijven doen met een afnemende snelheid tot een maximum van 21 miljoen is bereikt. Dit maakt bitcoin automatisch waardevoller. In theorie zal, als de vraag groeit en het aanbod hetzelfde blijft, de waarde toenemen.

Pseudonimiteit

Terwijl verzenders van traditionele elektronische betalingen meestal worden geïdentificeerd (voor verificatiedoeleinden en om te voldoen aan antiwitwaspraktijken en andere wetgeving), opereren bitcoin gebruikers in theorie semi-anoniem. Omdat er geen centrale “validator” is, hoeven gebruikers zich niet te identificeren wanneer ze bitcoin naar een andere gebruiker sturen. Wanneer een transactieverzoek wordt ingediend, controleert het protocol alle eerdere transacties om te bevestigen dat de afzender over de nodige bitcoin beschikt en over de bevoegdheid om ze te verzenden. Het systeem hoeft zijn of haar identiteit niet te kennen.

In de praktijk wordt elke gebruiker geïdentificeerd aan de hand van het adres van zijn of haar portemonnee. Transacties kunnen met enige moeite op deze manier worden gevolgd. Ook heeft wetshandhaving methoden ontwikkeld om gebruikers zo nodig te identificeren.

Bovendien zijn de meeste uitwisselingen wettelijk verplicht om identiteitscontroles uit te voeren bij hun klanten voordat ze bitcoin mogen kopen of verkopen, wat een andere manier mogelijk maakt waarop bitcoin gebruik kan worden gevolgd. Omdat het netwerk transparant is, is de voortgang van een bepaalde transactie voor iedereen zichtbaar.

Dit maakt bitcoin geen ideale valuta voor criminelen, terroristen of witwassers.

Onveranderlijkheid

Bitcoin-transacties kunnen niet worden teruggedraaid, in tegenstelling tot elektronische fiat-transacties. Dit komt omdat er geen centrale “scheidsrechter” is die kan zeggen “ok, geef het geld terug.” Als een transactie op het netwerk wordt geregistreerd en meer dan een uur is verstreken, is het onmogelijk om deze te wijzigen. Hoewel dit enige onrust kan veroorzaken, betekent dit dat er met elke transactie op het bitcoin netwerk niet kan worden geknoeid.

Deelbaarheid

De kleinste eenheid van een bitcoin wordt een satoshi genoemd. Dit is een honderdmiljoenste deel van een bitcoin (0,00000001). Omdat een bitcoin zo goed kan worden verdeeld, zouden microtransacties mogelijk gemaakt kunnen worden die niet met traditioneel elektronisch geld mogelijk zijn.

bitcoin-pizza-day
want.nl

De Bitcoin pizza die miljoenen bleek te kosten

Toen Bitcoin in 2009 werd gelanceerd waren er slechts een paar ‘computernerds’ mee bezig. Een bitcoin was toen ook vrijwel niets waard. Als een van de eerste transacties met bitcoin werden twee pizza’s besteld bij een restaurant waarvan de eigenaar het wel een leuk idee vond. Hij nam 10.000 bitcoin aan in ruil voor twee pizza’s. Voor de jongens die trek hadden in pizza is dat waarschijnlijk de slechtste deal ooit geweest. Door de jaren heen is bitcoin onwijs in waarde gestegen en die tienduizend bitcoins zijn nu tientallen miljoenen waard! 

Maar ja, misschien was dat nooit gebeurt als die computernerds niet begonnen waren met het verhandelen van de munt. Die eerste transacties zijn namelijk essentieel geweest voor de groei van de bitcoin. Alleen door de munt daadwerkelijk te gebruiken kan de populariteit toenemen. Hoe meer mensen de bitcoin accepteren, des te sterker en waardevoller de munt.

De beste Bitcoin wallets

Er zijn tegenwoordig veel verschillende bitcoin wallets beschikbaar. De een nog wat veiliger en betrouwbaarder dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal dezelfde kernfunctionaliteit. Het opslaan van bitcoin (en vaak ook andere cryptomunten. Met een goede bitcoin wallet staat je cryptogeld veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste bitcoin wallets:

Ledger nano s - Hardware wallet - Wallet kopen - Cryptocurrency wallets

De Ledger Nano S is een uitstekende keus als je jouw bitcoins écht veilig opgeborgen wilt hebben. Omdat de Ledger Nano S een hardware wallet is, staan je bitcoins offline, ver buiten het bereik van hackers. Deze hardware wallet past makkelijk in je zak. Je kan je cryptocoins dus gemakkelijk overal mee naartoe nemen.

Om de Ledger Nano S nog veiliger te maken, zijn er verschillende beveiligingsopties toegevoegd. Dus als je ooit je hardware wallet verliest of hij wordt gestolen, dan kan men alsnog geen toegang krijgen tot je bitcoins. 

BEKIJK DE LEDGER NANO S

Keep Key - Hardware wallet - Wallet kopenKeepKey is net als de Ledger Nano S een hardware wallet. De KeepKey ondersteund momenteel 5 grote cryptocurrencies, waaronder Bitcoin. Om je coins op te bergen in de wallet, verbind je de wallet met een computer en stuur je de munten naar het adres van je KeepKey wallet. Vervolgens kan je het apparaat loskoppelen en staan je cryptomunten dus offline opgeslagen. De KeepKey onderscheidt zich onder andere door een mooi, strak design en de optie om met ShapeShift binnen de wallet je cryptocoins te verhandelen voor een van de andere cryptocoins. De KeepKey is echter wel een redelijk groot apparaat, dus het is geen wallet die je gemakkelijk in je zak meeneemt.

BEKIJK DE KEEPKEY

Jaxx is een zeer populaire wallet die verschillende, grote cryptomunten ondersteund, waaronder Bitcoin. Het voordeel van Jaxx is dat het op veel verschillende softwaresystemen beschikbaar is, namelijk; IOS, Android, Windows, Linux en Mac OS. Zo kan je jouw bitcoins altijd op vrijwel elk apparaat beschikbaar hebben, zolang je de Jaxx applicatie maar gedownload hebt.

DOWNLOAD DE JAXX WALLET

Coinomi logo - de beste bitcoin cash walletsCoinomi is een bekende mobile wallet die een indrukwekkende lijst aan cryptocoins ondersteund. Een van de punten waar Coinomi zelf zeer trots op is, is de veiligheid van de wallet. Op hun website vermelden ze dan ook groot dat hun wallet nog nooit gehackt is. Een ander sterk punt van Coinomi is dat ze een zogenaamde ShapeShift-optie hebben. Hiermee kan je coins gemakkelijk verhandelen voor andere coins die Coinomi ondersteund. Tot voor kort was Coinomi alleen beschikbaar op Android, maar tegenwoordig kan de wallet ook op IOS geïnstalleerd worden.

DOWNLOAD DE COINOMI WALLET

De beste Bitcoin exchanges voor Nederland

Er zijn veel verschillende plekken waar je bitcoins kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste Bitcoin exchanges voor Nederland:

Coinbase exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijkenCoinbase is een uistekende exchange voor het kopen en verkopen van Bitcoin. De exchange staat onder andere bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid, wat de exchange ook zeer geschikt maakt voor beginners. Daarnaast kan er gemakkelijk betaald worden met credit card, maar ook met andere cryptocurrencies

GA NAAR COINBASE.COM

Binance exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Binance heeft een uitgebreid aanbod aan cryptocoins, waaronder Bitcoin. Op Binance kan BTC ook gekocht worden met Fiatvaluta. Omdat Binance een groot handelsvolume heeft, kan Bitcoin bijna altijd voor een goede prijs gekocht/verkocht worden.

GA NAAR BINANCE.COM

OKEx exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

OKEX is een van de grotere exchanges en een uitstekende plek voor het kopen en verkopen van bitcoin. De exchange telt meer dan 160 verschillende cryptocurrencies waarvan verschillende grote cryptocoins direct verhandeld kunnen worden met Bitcoin. Een groot voordeel van OKEx is dat ze relatief lage handelskosten verrekenen van slechts 0,15%.

GA NAAR OKEX.COM

Litebit exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

LiteBit is in Nederland een populaire optie voor het kopen van Bitcoin. De cryptocurrency overzicht - cryptocoins kopen met ideal - ideal logovoornaamste reden hiervoor is dat er bij LiteBit betaald kan worden met iDEAL. Dit maakt het kopen van je Bitcoin erg gemakkelijk en snel. LiteBit is niet de goedkoopste exchange, maar verder is het een zeer goede optie.

GA NAAR LITEBIT.EU

Bitpanda exchange logo - Cryptocurrency exchanges vergelijken

Op deze Duitse exchange kan onder andere Bitcoin gekocht en verkocht worden. Een groot voordeel van Bitpanda is dat er gemakkelijk met euro’s betaald kan worden. Daarnaast is Bitpanda net als Coinbase zeer toegankelijk voor beginners. Bitpanda is ook goedkoper dan veel andere exchanges.

GA NAAR BITPANDA.COM

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

Bitcoin (BTC)
4.4/5 (88.89%) 9 Stemmen