Cryptocurrency wallets

Welke wallet heb jij nodig? Vind de juiste wallet voor jouw crypto!

Een cryptocurrency wallet is de plek voor je waardevolle digitale munten. Met een wallet kan je cryptocurrency ontvangen, bewaren en uitgeven. Zie het als de portemonnee die je nu waarschijnlijk al gebruikt, maar dan speciaal voor cryptomunten. 

Crypto wallets komen in verschillende vormen. De een wat veiliger dan de ander. Je kunt kiezen uit een:

Hardware wallets zijn op dit moment de veiligste manier om cryptomunten op te slaan. De beste hardware wallets zijn namelijk voorzien van extra goede beveiliging, waardoor het haast onmogelijk is om de munten te stelen. Daarnaast is een hardware wallet een stuk minder gevoelig voor hacks en/of virussen. Dit komt door het feit dat een hardware wallet offline wordt gehouden als er geen transacties gedaan hoeven worden. Er zijn een aantal verschillende hardware wallets in omloop. De meest populaire hardware wallets zijn de ledger Nano S en de Trezor.

Een software wallet (ook wel bekend als desktop wallet) staat op de harde schijf van je computer opgeslagen. Toegang tot de cryptomunten kan worden beveiligd met een wachtwoord en/of een code (die je uiteraard zelf kan instellen). Het is ook mogelijk om een software wallet op een externe harde schijf te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een USB stick. Op deze manier kan je jouw cryptocoins overal mee naartoe nemen en je USB stick simpelweg in een computer steken om erbij te komen. Het is echter wel zo dat wanneer de harde schijf bijvoorbeeld stuk gaat en er geen andere manier meer is om bij je cryptocoins te komen, dat je het geld ook echt kwijt bent. Zorg daarom altijd voor een wallet back-up.

Hoe vind ik de juiste software wallet?

De meeste cryptocurrencies bieden een eigen wallet of zijn te gebruiken met een ”algemene” cryptocurrency wallet (zoals Ethereum tokens). Hier volgt een simpel stappenplan voor het vinden van de juiste software wallet voor je cryptocoins:

  1. Ga naar coinmarketcap.com
  2. Zoek de coin waarvan je een wallet wilt hebben in de zoekbalk rechtsboven. Als de coin niet vermeld staat op coinmarketcap.com, zoek dan op Google naar de officiële website van de coin.
  3. Ga naar de website van de cryptocoin. Op coinmarketcap.com staat de link van de website meestal aan de linkerzijde van de webpagina (onder de prijsinformatie van de coin).
  4. Eenmaal op de website van de cryptocoin zoek je naar het kopje ”wallets”.
  5. Indien de cryptocoin meerdere wallets aanbiedt, kies dan de nieuwste versie die tevens overeenkomt met het besturingssysteem van je computer (meestal iOS, Windows of Linux). 
  6. Installeer de wallet.
  7. Nu hoef je alleen nog de wallet te beveiligen en een back-up te maken. Vervolgens stuur je de cryptocoin(s) naar je wallet en je bent klaar!

Online wallet providers bieden de mogelijkheid om via een website/app betalingen te doen met cryptocurrency. Deze optie is erg handig voor mensen die graag makkelijk en snel betalingen willen kunnen uitvoeren. Een online wallet dienst bied vaak ook de mogelijkheid om cryptovaluta’s te kopen en te verkopen, ook wel een cryptocurrency exchange genoemd.

Veiligheidsrisico

Een online wallet is niet de meest veilige manier om cryptocurrency te bewaren. Dit soort websites/app’s zijn regelmatig doelwit voor hackers die cryptomunten proberen te stelen. Mocht de website waar jouw cryptocoins op staan worden gehackt, dan kan het zomaar zo zijn dat je alle munten kwijt bent. Als je graag gebruik maakt van een online wallet dienst, dan raden wij aan om hier slechts een klein deel van je cryptomunten op te slaan. Naast de dreiging van een hack, is het zo dat je met een online wallet meestal geen directe toegang hebt tot je private-key(s) (de sleutel die je nodig hebt voor het versturen van transacties). De online wallet dienst houdt zelf de controle over deze geheime codes. Je kan je afvragen of het dan wel zo’n slim idee is om al je cryptomunten hier te laten staan. 

Ons advies

Gebruik je online wallet net als je betaalrekening bij de bank. Zet een klein deel van je cryptomunten op deze wallet, zodat je snel betalingen kunt regelen. Stop de rest veilig in een of meerdere hardware wallets, software wallets of paper wallets. Net wat jou het beste lijkt. 

Waaruit bestaat een paper wallet?

Een paper wallet bestaat meestal uit twee codes. Een wallet adres en een private key. Een wallet adres kan je vergelijken met een rekeningnummer. Hier kunnen mensen geld naartoe sturen. Het is veilig om deze code te delen met anderen. De private key daarentegen, geeft je toegang tot de wallet. Deze code geeft je de mogelijkheid om geld dat in de wallet zit te versturen naar andere wallet adressen. Houd deze code dus altijd geheim! 

Bitcoin paper wallet

cryptocurrency wallets - gratis bitcoin paper wallet

Maak gratis je eigen Bitcoin paper wallet

Wallet back-up maken

Wat voor wallet je ook gebruikt, het blijft belangrijk om een goede back-up te hebben. Bij ons op de site kan je leren hoe je dit op de juiste manier doet.

Delen

© 2017-2020 Bitcademy