Wat is mining? Een complete uitleg

Wat is cryptocurrency mining nou precies?

Mining is de manier waarop een bepaald soort blockchain deelnemers betaalt voor het onderhouden van de blockchain. Door miners te betalen in de eigen cryptomunt van de blockchain worden zij aangemoedigd om de integriteit te behouden en het grootboek up-to-date te houden.

Een blockchain (een gedistribueerd grootboek) breidt zich steeds verder uit. Iedere keer als er nieuwe transacties worden gedaan moet deze informatie worden gecontroleerd en vastgelegd in een nieuw blok. Het is de taak van de miners om ervoor te zorgen dat het blockchain netwerk draaiende wordt gehouden. Zij zorgen ervoor dat alle transacties zijn gevalideerd en vastgelegd in de blockchain. De essentie van mining is dus niet zo zeer het vinden van cryptomunten, maar eerder het uitvoeren van alle belangrijke taken die de blockchain in stand houden. Voor dit werk krijgen de miners een beloning in de vorm van cryptocurrency. 

Bitcoin mining

Bitcoin mining werkt met het Proof-Of-Work algoritme (SHA-256). Dit betekent dat de mining computers een rekensom moeten oplossen voordat zij een blok met transacties mogen vastleggen en een beloning krijgen. Dit wordt ook wel het vinden van een blok genoemd. Met Bitcoin wordt deze beloning elke 4 jaar gehalveerd. In het begin (2009) was de beloning (block reward) gelijk aan 50 bitcoins. Op het moment van schrijven zijn het 12,5 bitcoins per blok. De block reward zal steeds verder zakken tot er in totaal 21 miljoen bitcoins zijn gemined. Vanaf dat moment zullen er geen nieuwe bitcoins meer bij komen. Naar verwachting zal dat punt in 2040 bereikt worden. 

Je vraagt je nu misschien af hoe de miners nog geld kunnen verdienen als er geen block reward meer is. Gelukkig is daar een oplossing voor bedacht. Naast de block reward krijgen de miners namelijk ook nog een vergoeding van de Bitcoin gebruiker. Voor iedere transactie betalen zij een miners fee, zodat de miners hun transactie snel zullen verwerken. 

Deze oplossing brengt echter wel weer een ander probleem met zich mee. De kosten die komen kijken bij het versturen van bitcoins kunnen hierdoor namelijk heel hoog oplopen. Stel je eens voor dat je een kop koffie wilt kopen met bitcoin. Bovenop de prijs van de koffie betaal je dan ook nog een flinke miners fee van omgerekend misschien wel 10 euro (of zelfs meer). De enige logische functie die Bitcoin dan nog zou kunnen hebben is als een digitale manier om waarde op te slaan. Misschien een vervanger van goud?

Er wordt hard gewerkt aan oplossingen voor de hoge transactiekosten van Bitcoin. Met het lightning network zou het mogelijk zijn om supersnel transacties te kunnen verzenden voor een fractie van een cent. Er wordt gezegd dat het lightning network ervoor gaat zorgen dat er honderdduizenden transacties per seconde kunnen worden verwerkt. Dit zou een grote doorbraak zijn voor Bitcoin en andere cryptocurrencies.

Bitcoin mining is niet meer winstgevend voor de meesten

De Bitcoin blockchain is zo ontworpen dat naarmate er steeds meer miners bij komen (meer computerkracht) de difficulty target omhoog gaat. De difficulty target is de moeilijkheid van de rekensom die moet worden opgelost om een blok te vinden. In de laatste jaren is de populariteit van Bitcoin enorm toegenomen en zijn er gigantische Bitcoin mining operaties gebouwd. De grootste staan in China, IJsland en Venezuela. Als gevolg hiervan is het vinden van een blok veel te moeilijk geworden voor de meeste andere miners. Wie nu nog winstgevend bitcoins wilt gaan minen heeft gespecialiseerde mining apparatuur nodig. Deze apparatuur is speciaal gebouwd voor het minen van cryptocurrency.

Altcoin mining

Wat zijn altcoins?

Sinds de creatie van Bitcoin zijn er veel andere cryptomunten bijgekomen. Deze munten worden Altcoins genoemd, oftewel alternatieve cryptomunten. Veel van deze coins zijn niet erg onderscheidend van Bitcoin, maar sommige hebben geweldige verbeteringen kunnen aanbrengen op het concept van cryptogeld. Er zijn op dit moment meer dan duizend verschillende altcoins. Te veel om nog het overzicht te kunnen houden. Het is daardoor ook lastig om te bepalen welke coins het nou echt zullen opnemen tegen Bitcoin in de strijd om de wereld te veroveren, maar het zou zeker kunnen gebeuren dat Bitcoin straks niet meer de grootste cryptomunt van de wereld is. Hieronder zie je een aantal populaire altcoins.

Altcoins

Altcoin mining is een stuk winstgevender

Door altcoins te minen kan best leuk verdiend worden. Nou heb je natuurlijk wel wat geld nodig om te investeren in de nodige apparatuur, maar als alles op de juiste manier is geïnstalleerd verdien je het zo weer terug (doorgaans binnen 10 maanden of minder). Als je interesse hebt in de winstgevendheid van altcoin mining kan je op whattomine.com een mooi overzicht vinden van de verschillende mining apparatuur en de munten die daar het best mee gemined kunnen worden.

Andere algoritmes

Eerder is al aangegeven dat Bitcoin met SHA-256 (secure hashing algorithm) werkt. Sinds de creatie van Bitcoin zijn er een aantal andere mining algoritmes geïntroduceerd. Hieronder staan een aantal van de algoritmes beschreven.

Ethhash

Dit is net als het SHA-256 van Bitcoin een Proof-Of-Work algortime. Er zijn veel verschillende cryptomunten die gemined kunnen worden met gebruik van Ethhash. Je kunt kiezen uit onder andere:

Lyra2REv2

Lyra2Rev2 is een Proof-Of-Work algoritme. Dit algoritme is opgebouwd uit een chain van verschillende hash functies. Met de nieuwste versie van het algoritme kan je in ieder geval de volgende cryptomunten minen:

Equihash

Het welbekende geheugen georiënteerde Proof-Of-Work algoritme genaamd Equihash stelt je in staat om onder andere de volgende cryptomunten te minen:

Cryptonight

Dit algoritme is zó ontworpen dat er geen specifieke mining hardware (zoals ASIC’s) gebruikt kan worden om te minen. Dit maakt het wat toegankelijker voor bijvoorbeeld GPU mining. Hieronder staan een aantal van de coins die je kunt minen met gebruik van dit algoritme:

NeoScrypt

Dit proof-of-work algoritme is een verbeterde versie van het Scrypt algoritme. Met gebruik van NeoScrypt kunnen (onder andere) de volgende cryptomunten gemined worden:

Mining pools

Wat is een mining pool?

Simpel gezegd bestaat een mining pool uit een groep miners die de mining inkomsten samen delen. De miners voegen als het ware hun computerkracht samen zodat de kans een stuk groter wordt dat zij samen een block kunnen vinden. Iedere miner wordt beloond naar de hashpower (rekenkracht van de computer) die zijn of haar mining rig levert. 

Als een van de miners een block weet te vinden dan deelt het automatisch de beloning met de andere miners uit de pool. Door bij een mining pool te gaan wordt de kans dus ook aanzienlijk groter dat je een constante stroom aan inkomsten verdiend. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alleen te gaan minen maar dat is meestal een stuk minder lucratief dan wanneer je deelneemt in een mining pool.

Verschillende mining pools

In het cirkeldiagram hieronder zie je het marktaandeel per mining pool. Antpool is duidelijk de grootste met een marktaandeel van 25,2%.

Mining pools cirkeldiagram

Hoe kies je de juiste mining pool?

Nadat je hebt besloten om deel te nemen aan een mining pool, is het tijd om te kiezen welke mining pool het beste past bij jou. Hieronder staan een aantal van de eigenschappen die verschillende mining pools kunnen hebben. Hopelijk kan je aan de hand van de volgende punten een goede keuze maken.

Grote mining pools

Hoe groter de mining pool, des te meer zekerheid dat je constant geld verdiend. De keerzijde is echter dat de verdiensten wat kunnen tegenvallen. Dit komt door het feit dat er zoveel andere miners zijn die ook moeten worden beloond en dat moet natuurlijk allemaal uit hetzelfde potje komen. Als je echter graag voor stabiliteit gaat dan is dit de beste keuze voor jou.

Kleine mining pools

Als je kiest voor een wat kleinere mining pool, dan zijn de verdiensten meestal wat minder constant. Als iemand uit de pool echter een blok weet te vinden, dan is de beloning per miner wel een stuk hoger dan bij een grote mining pool. Het zou ook zomaar kunnen gebeuren dat je op een dag opeens een flinke beloning binnenhaalt omdat de pool veel meer blokken heeft gevonden dan gewoonlijk. Kleine mining pools geven dus wat minder zekerheid, maar kunnen (potentieel) wel voor meer verdiensten zorgen. 

Experimenteren met meerdere mining pools

Het is ook mogelijk om een mining rig te verdelen onder meerdere mining pools. Zo kan je bijvoorbeeld een aantal GPU’s in een grote mining pool zetten (voor een constante flow aan inkomsten) en een aantal GPU’s in een wat kleinere mining pool (voor potentiële grote verdiensten). Zo kan je dus een beetje spelen met de verschillende opties die er zijn.

Mining - cloudmining

Cloud mining

Cloud mining maakt het voor iedereen mogelijk om geld te verdienen met mining. Door te investeren in cloud mining huur je de mining apparatuur van een bedrijf. Het cloudmining bedrijf beheert verder alles voor je. Zo kan je dus investeren in mining en rustig je winst zien binnenstromen, zonder verder ook maar iets te hoeven doen! Een leuk idee, maar is het allemaal wel zo eerlijk?

Is cloud mining oplichterij?

De cryptowereld wemelt van de oplichters. Overal springen zogenaamde bitcoin bedrijfjes uit de grond die maar al te graag een graantje mee willen pikken van de grote gekte rondom cryptocurrency. Hierdoor kan het soms erg lastig zijn om het kap van het koren te scheiden en met zekerheid te kunnen zeggen wie nou echt een cloudmining dienst aanbied en wie de boel aan het oplichten is.  

De meest betrouwbare cloud mining diensten

Hieronder zie je twee cloudmining bedrijven waarvan wij denken dat zij een betrouwbare cloud mining dienst aanbieden. Wij adviseren echter om altijd zelf goed onderzoek te doen voordat je geld investeert in cloud mining. 

Genesis-mining

Hashflare

Delen